EP1, EP2 of EP3 wat is dat nou?

De termen EP1, EP2 en EP3 verwijzen naar energieprestatiecoëfficiënten die worden gebruikt om de energie-efficiëntie van gebouwen te beoordelen. Hier is een eenvoudige uitleg van elke waarde:

  1. EP1 (Energieprestatiecoëfficiënt, deel 1): EP1 is een maatstaf voor de totale energie-efficiëntie van een gebouw, inclusief zowel de verwarming als de koeling ervan. Het geeft aan hoeveel energie het gebouw nodig heeft om een comfortabel binnenklimaat te behouden. Een lage EP1-waarde betekent dat het gebouw energiezuinig is en efficiënt omgaat met verwarming en koeling.
  2. EP2 (Energieprestatiecoëfficiënt, deel 2): EP2 richt zich specifiek op de energie-efficiëntie van het gebouw met betrekking tot het verbruik van fossiele brandstoffen, zoals gas of olie. Het geeft aan hoeveel energie het gebouw nodig heeft voor verwarming en warm water. Ook hier geldt dat een lagere EP2-waarde duidt op een hogere energie-efficiëntie en een minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
  3. EP3 (Energieprestatiecoëfficiënt, deel 3): EP3 heeft betrekking op de energie-efficiëntie van het gebouw met betrekking tot het gebruik van elektriciteit. Het meet hoeveel elektriciteit het gebouw verbruikt voor verlichting, ventilatie, apparatuur en andere elektrische toepassingen. Opnieuw geldt dat een lagere EP3-waarde aangeeft dat het gebouw efficiënter gebruikmaakt van elektriciteit.

Het doel van deze energieprestatiecoëfficiënten is om gebouwen te beoordelen op hun energiezuinigheid en om bewustzijn te creëren over het belang van efficiënt energiegebruik. Door de EP1-, EP2- en EP3-waarden te meten en te verbeteren, kunnen gebouwen bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere toekomst.

Bekijk onze andere blogs